sobota, 28 listopada 2015

CHROŃMY PRZYRODĘ I WIEDZMY CO JEMY

Czy zwracajmy uwagę jakie decyzje podejmujemy  w sklepie?
Przecież  sami  mamy wpływ na stan ekosystemów i różnorodność biologiczną na świecie .Zastanówmy się jaką rybę  kupujemy ?
Dlatego chcemy poszerzyć naszą wiedzę na temat ryb jakie będziemy kupować i jeść.
I zagrożona ryba na świecie ,  szanujmy ją

Dorada




a teraz przepis na nasza smaczną rybkę która nie jest pod ochroną



Dorsz

DORSZ W CZOSNKU I CYTRYNIE

SKŁADNIKI

  • 4 filety z dorsza
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

PRZYGOTOWANIE

W małej miseczce mieszamy ze sobą oba rodzaje papryki, koperek, granulowany czosnek oraz sól. Dodajemy oliwę z oliwek i łączymy, aż powstanie pasta.
Rybę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dokładnie nacieramy powstałą pastą. Filety układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Wierzch ryby skrapiamy odrobiną soku z cytryny.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pieczemy rybę około 7-10 minut, aż mięso wewnątrz stanie się białe, a wierzch ryby się zrumieni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz